Onderwijs op de Regenboog

Op de Regenboog werken wij in tweejarige stamgroepen.

Een stamgroep is een groep kinderen van meerdere leeftijden bij elkaar. Wij hebben onze stamgroepen verdeeld in de kleuterbouw (groep 1/2), de onderbouw (groep 3/4) de middenbouw (groep 5/6) en de bovenbouw (groep 7/8).

De kinderen zijn afwisselend eens jongste en oudste van de stamgroep. Zij nemen de daar bijbehorende rollen ook afwisselend aan. De rol van hulpgever en hulpvrager. Deze mooie rolverdeling zorgt voor een prachtig besef bij kinderen. Een kind in groep 4 dat moeite heeft met het maken van z'n eigen rekensommen, kan bijvoorbeeld wel een kind van groep 3 helpen. Binnen de tweejarige stamgroep leren de kinderen van én met elkaar.

Onderwijs voor meer - en hoogbegaafde kinderen

Binnen de tweejarige stamgroep bieden wij veel ruimte voor de eigen ontwikkeling van kinderen. De tweejarige stamgroep zorgt voor veel differentiatie mogelijkheden. Daarnaast vinden wij dat kinderen, die niet voldoende uitdaging halen uit het reguliere aanbod, extra uitgedaagd moeten worden. Samen met de stamgroepleider, de kwaliteitscoördinator en de stamgroepleider van de plusklas wordt er een passend aanbod gezocht. Dit aanbod houdt in dat er binnen de stamgroep voor extra verdieping en verrijking van de lesstof wordt gezorgd.

Als het aanbod binnen de stamgroep niet voor voldoende uitdaging zorgt, is er één dag in de twee weken een plusmoment voor de kinderen van groep 1 t/m 8. Tijdens dit plusmoment wordt gericht gewerkt aan: relatie, autonomie en competentie. Wij werken samen aan een veilige en vertrouwde leeromgeving, zodat ieder kind zich veilig en vertrouwd gaat voelen en tot 'leren' kan komen. Tijdens het plusmoment worden er een nieuwe vaardigheid aangeleerd door middel van een cursussen. Denk hierbij aan een cursus: Spaans, schaken, debatteren, technisch tekenen, programmeren. Daarnaast werkt ieder kind tijdens het plusmoment aan een persoonlijk doel. Dit doel wordt samen met het kind opgesteld. De kinderen leren, middels ontdekkend en onderzoekend leren, creatieve oplossingen te bedenken bij gestelde problemen.